E-ticaret Stopaj Vergisi ve Yeni Kesintiler (2025)

E-ticaret Stopaj Vergisi ve Yeni Kesintiler (2025)
12-12-2024

İşletme sahiplerinin gelir veya kurumlar vergisine mahsuben gelecek olan bu E-Ticaret stopaj uygulaması ile ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınacaktır.

Pazaryerlerine Komisyon Ödemeyin!

Yaptığınız satışlardan komisyon ödemeyin, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image

E-ticaret Stopaj Kesintisi Hesaplama Yöntemi

Stopaj, satışın KDV hariç tutarı üzerinden hesaplanır. Aşağıda farklı işletme türleri için örnek hesaplamalar yer almaktadır:

  • Şahıs Şirketi İçin:
    Şahıs şirketinin KDV hariç yaptığı 20.000 TL tutarındaki bir satışta, %25 stopaj kesintisi uygulanır ve 5.000 TL vergi kesilir. Bu durumda şirkete kalan net tutar 15.000 TL olacaktır.
  • Limited/Anonim Şirket İçin:
    Aynı tutardaki bir satışta, limited ya da anonim şirketler için %15 stopaj uygulanır. Bu durumda kesinti 3.000 TL olacak ve şirkete ödenecek net tutar 17.000 TL olacaktır.

Örnek Hesaplama
KDV hariç 40.000 TL tutarında bir satış yaptığınızda:

  • Şahıs Şirketi:
    40.000 TL x %25 = 10.000 TL stopaj kesilir ve işletmeye kalan tutar 30.000 TL olur.
  • Limited/Anonim Şirket:
    40.000 TL x %15 = 6.000 TL
     stopaj kesilir ve işletmeye kalan net tutar 34.000 TL olur.

Pazaryerlerine Komisyon Ödemeyin!

Yaptığınız satışlardan komisyon ödemeyin, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image
Vergi Ziyai

Stopaj Vergisi Nedir?

Stopaj, belirli bir oranda ödenen bir vergi ödeme yöntemidir. Gelir veya kurumlar vergisine tabi olan kazançlar üzerinden belirli bir oran kesinti yapılır. Kesinti yapılacak ödemeler stopaj vergisi başlığı altında Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nda belirtilmiştir.

Stopaj sistemi, hem vergi tahsilatını kolaylaştırır hem de vergi kayıplarını önler. Kesintilerin ödeme aşamasında yapılması devletin vergi gelirlerine daha hızlı ulaşmasını sağlar ve tahsilatın güvenilirliğini artırır. Böylece vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesini hem işveren hem de çalışan açısından pratik hale getirir.

Kaynağında kesilen vergi türü stopaj, kademeli olarak çeşitli sektörlerden alınmaktadır. Yeni düzenlemeyle birlikte işletme türüne göre değişen oranlarda e-ticarette stopaj vergisi uygulaması gelecektir.

E-Ticarette Stopaj Vergisi

Dijitalleşmiş ticaret olarak adlandırılan E-ticarette yeni bir düzenlemeyle stopaj vergisi uygulaması başlayacak. Bu eticaret stopaj kesintisi ile birlikte e-ticaret platformları işletmeler adına stopaj kesintisi yaparak vergileri doğrudan devlete ödeyecek. Şirket bazlı stopaj kesintisi ile her bir satıştan belirli oranda stopaj vergisi alınacak.

Yeni düzenlemeyle gelecek olan e-ticaret stopaj uygulamaları, işletmenin toplam gelirine göre veya dönemsel olarak alınmayacak. Her birim satıştan KDV hariç satış tutarı üzerinden stopaj kesintisi yapılacak. Henüz kesinleşmemiş olan bu düzenleme, işletme türüne göre farklı stopaj oranlarından alınacak.

Yürürlüğe girmeden değişiklik yapılmazsa bu eticarette stopaj vergisinin kimleri kapsadığı, nasıl hesaplandığı, hangi tutar üzerinden kesildiği, verginin beyanı ve ödemesi belirlendi.

Pazaryerlerine Komisyon Ödemeyin!

Yaptığınız satışlardan komisyon ödemeyin, IdeaSoft e-ticaret yazılımlarını ücretsiz deneyebilirsiniz.

image
hizmet vergisi ödeme

Vergi Kimleri Kapsayacak?

E-Ticarette stopaj vergisi, e-ticaret platformlarında satış yapan şahıs, limited ve anonim şirketleri kapsayacak. Trendyol, Hepsiburada, Amazon ve N11 gibi çeşitli aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları üzerinden satış yapan tüm vergi mükelleflerine stopaj kesintisi uygulanacak.

E-Ticaret platformlarının yanı sıra kendi web sitesi üzerinden satış yaparak ödeme için aracı hizmet sağlayıcılarını kullanan işletmelerde stopaj kesintisi ödeyecek. Kısaca e-ticaret stopaj kesintisi; şahıs, limited ve anonim şirketlerinin aracı hizmet sağlayıcıları üzerinden gerçekleştirdiği tüm elektronik ticaret işlemlerini kapsayacak.

Vergiden Kimler Muaf?

E-Ticarette stopaj vergisinden; vergiden muaf esnaf, basit usul mükellefler, vergi mükellefi olmayan satıcılar ve kazançları vergi kesintisine dâhil olan sosyal medya içerik üreticileri muaf olacak. Maaşlarını yurt dışından alan kişiler için kesin bilgi bulunmasa da Türkiye’de işletme sahibi olan yerli ve yabancı yatırımcılar stopajdan direkt etkilenecek.

Vergi Kesintisi Nasıl Hesaplanacak? 

Dijitalleşmiş ticaret için uygulamaya koyulacak olan stopaj vergi kesintisi, işletme türüne göre belirli bir orandan hesaplanacaktır. Şahıs işletmeleri ve limited/anonim işletmeler için iki farklı stopaj oranı belirlenmiştir. Belirlenen stopaj oranı üzerinden her birim satış için vergi kesintisi uygulanacak.

Vergi Hangi Tutar Üzerinden Kesilecek?

E-ticarette stopaj vergisi ürün veya hizmet başı KDV hariç şahıs işletmeleri için %25, limited şirketi ve anonim şirketi için %15 stopaj oranı üzerinden kesilecek. Uygulama yürürlüğe koyulmadan önce stopaj oranları değişmezse her birim satıştan işletme türüne göre %25 ila %15 oranında stopaj vergisi alınacak.

kurumlar vergisi nedir

Verginin Beyanı ve Ödenmesi

E-ticarette stopaj vergisi, e-ticaret platformları aracılığıyla beyan edilerek direkt devlete ödenecek. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonra e-ticaret platformlarının mağaza şartlarına stopaj kesintisinin ekleneceği düşünülmektedir. 

E-ticaret yoluyla gelir elde eden büyük ve küçük ölçekli işletmeler, e-ticaret platformları olmadan satış yapsalar da stopaj vergisi kapsamında yer alıyorlar. Bu işletmelerde ödeme için aracı hizmet sağlayıcıları kullanıyorsa sağlayıcılar tarafından vergi beyan edilecek ve kesilecek.

Yeni düzenlemeye göre E-ticaret pazaryerleri, tedarikçilerden beyanname alacak ve Maliye adına vergi toplamaya başlayacak.

E-Ticaret Stopaj Uygulamasının Amacı Nedir?

Türkiye de E-Ticaretin büyüme hızı ve ulaştığı rakamlar dikkat çekicidir. Türkiye’nin toplam ticaret hacminin neredeyse yarısına erişen e-ticaret hacmine vergi kayıpları açısından bir önlem düşünülmüş. Rakamlarla Türkiye’nin toplam ticaret hacmine ve bu hacimde e-ticaretin payına bakalım.

2023 yılında Türkiye’nin toplam ticaret hacmi yaklaşık 9,1 trilyon olarak bildirildi. Bu rakamda E-Ticaretin payı ise 1,85 trilyon… 5 yıl önce e-ticaretin toplam ticaret hacmindeki payı %10 iken 2024 yılı itibarıyla payı %30’a yaklaşmış durumda. 2025 yılında ise bu e-ticaret hacminin %40’lara ulaşması bekleniyor.

Bu muazzam rakamların ışığında Maliye, e-ticarette ciddi bir vergi kaybı ve vergi kaçırma tespit etmiş olmalı ki yeni bir önlem olarak stopaj kesintisi düşünülmüş. E-Ticarette stopaj vergisi ve uygulamasının ana amacı da vergi kayıplarını minimum seviyeye düşürmek. Ancak tek amacı da vergi kayıplarını önlemek değil.

E-ticaret stopaj kesintisinin amaçları:

  • E-ticaret sektöründe vergi denetiminin sağlanması
  • Kayıt dışı ekonominin azaltılması
  • Satış gelirlerinin takip edilmesi
  • Vergi gelirlerine daha hızlı ulaşılması
  • Şeffaf vergi süreci sağlaması
  • Vergi bilincinin oluşturulması
  • Vergi adaletinin sağlanması

Yeni düzenlemeyle birlikte e-ticaret platformlarıyla birlikte işletmelerde pek çok unsurun değişmesi beklenmektedir.

E-Ticaret Stopaj Kanunu Neleri Değiştirecek?

Yeni e-ticarette stopaj kanunu ile e-ticaret yapan işletmelerin finansal planlamaları değişecek. İşletmelerin finansal planlamalarında değişikliğe gitmesi ise ürün fiyatlarını doğrudan etkileyeceği tahmin edilmektedir. Buna göre e-ticarette hem alıcı hem de satıcı stopaj kesintisinden direkt etkilenecektir.

E-Ticaret stopaj kanunu ile gelecek değişiklikler:

  • Gelire bağlı olmaksızın zorunlu stopaj vergisi zorunluluğu
  • Gelirleri şeffaf bir şekilde beyan etme ve kayıt altına alma
  • Sabit stopaj oranı üzerinden eşit vergi alma
  • Pazaryerlerini vergi tahsilatına dahil etme
  • Ürün fiyatlarında stopaj kesintisinden dolayı muhtemel artış

E-Ticarette stopaj kesintisi, satış yapılması durumunda kesilir. Her birim satışta KDV hariç ürün tutarına %25 ila %15 oranında stopaj kesintisi uygulanır. Bu nedenle e-ticaret kapsamında satışa sunulan ürün fiyatlarında bir artış olması beklenmektedir.

E-Ticaret Stopaj Vergisi Hangi İşlemleri Kapsayacak?

E-Ticaret stopaj vergisi, hem e-ticaret platformlarında hem de e-ticaret web sayfalarında satış yapan tüm işletmelerin faaliyetlerini kapsayacak. Online satış yapan marka veya teşebbüsler stopaj vergisine tabi olacak.

E-ticarette stopaj kesintisini kapsamayan işlemler:

  • Vergi mükellefi olmayan kullanıcıların yapacağı kişisel satışlar
  • Kapıda ödeme seçeneğiyle alınan ödemeler
  • POS cihazı ile alınan ödemeler

Yukarıdaki satış ve ödeme yöntemlerinin dışında kalan tüm online alışveriş işlemlerinde stopaj kesintisi uygulanacaktır. Pazaryerleri, yeni stopaj uygulaması yürürlüğe girerse satıcılar adına beyanname düzenleme ve devletin ilgili kurumuna iletme görevini üstlenecektir. Kendi web sitesi üzerinden satış yapan markalar ise beyannamelerini muhasebe aracılığıyla düzenleyip stopaj kesintisini ödemekle yükümlüdür.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.